Pomiń polecenia Wstążki
Przeskocz do głównej zawartości
Przeskocz do głównego menu
Nawiguj w górę
Logowanie
 

 sektorowa rada ds. kompetencji - turystyka

 

SRKT.jpgZwiązek Pracodawców Turystyki Lewiatan wraz z Partnerami: Szkołą Główną Handlową w Warszawie oraz Instytutem Turystyki w Krakowie Sp. z o.o. rozpoczęli realizację projektu nr UDA-POWR 02.12.00-00-0010/16 pn. „Sektorowa Rada ds. Kompetencji - Turystyka”.

Celem projektu jest dopasowanie kompetencji pracowników do potrzeb przedsiębiorców poprzez powołanie i funkcjonowanie Sektorowej Rady ds. Kompetencji - Turystyka. Rekomendowane będą rozwiązania lub zmiany legislacyjne w obszarze edukacji i jej dostosowania do potrzeb rynku pracy w sektorze turystyki mogące wpłynąć na poprawę sytuacji pracowników w najtrudniejszej sytuacji na rynku pracy (m.in. pracownicy powyżej 50 roku życia, pracownicy o niskich kwalifikacjach). SR współpracować będzie w zakresie porozumień edukacyjnych działających w zakresie zintegrowania edukacji i pracodawców, określi obszary badawcze odnoszące się do kompetencji w sektorze turystyki, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji pracowników znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji na rynku pracy, w tym powyżej 50 roku życia lub o niskich kwalifikacjach oraz będzie zlecała ww. badania. SR będzie identyfikowała potrzeby tworzenia sektorowych ram kwalifikacji oraz kwalifikacji, przekazywała informacje nt. zapotrzebowania na kompetencje do instytucji edukacyjnych, instytucji rynku pracy, w tym agencji zatrudnienia oraz powiatowych urzędów pracy, co w efekcie powinno wpłynąć na wzrost skuteczności działań z zakresu pośrednictwa pracy i poradnictwa zawodowego, przekazywanie informacji nt. specyficznych potrzeb sektora turystyki w obszarze kompetencji do partnerów społecznych dokonujących identyfikacji potrzeb rozwojowych przedsiębiorstw w sektorze turystyki.

 

Więcej informacji na stronie:http://www.pracodawcyturystyki.pl/

 

 Ogłoszenia

 

Operator MDDP spółka akcyjna Akademia Biznesu sp.k. wydłuża nabór do projektu „Kompetencje dla branży turystycznej”. Zgłoszenia na szkolenia będą przyjmowane do 26 czerwca 2020 r. Informacje szczegółowe znajdują się na stronie Operatora: http://kompetencjedlaturystyki.pl/

 

 Wydarzenia

 

ROK 2017

Podpisanie przez Radę ds. Kompetencji - Turystyka listu intencyjnego z Izbą Gospodarczą „Krąg Turystyki Zdrowotnej”

Seminarium nt. Badania rynku pracy w turystyce. Stan obecny i kierunki dalszych działań - 12 września 2017 r.

Spotkanie  nt. Porozumienia edukacyjne w branżach turystycznych - 17 listopada 2017 r.

Spotkanie  nt. Współpraca przedsiebiorców ze szkołami. Badanie BKL w branżach turystycznych - 15 grudnia 2017 r.

ROK 2018

Seminarium nt. Wypracowanie skutecznych metod współpracy szkół kształćących kadry dla potrzeb branż turystycznych z przedsiębiorcami: Porozumienia sektorowe

ROK 2019

Seminarium nt. Bariery we współpracy szkół średnich kształcących kadry dla potrzeb branż turystycznych z przedsiębiorcami.  Rekomendacje dla Sektorowej Rady ds. Kompetencji - Turystyka - 27 września 2019 r.

Otwarte posiedzenie Sektorowej Rady ds. Kompetencji  Turystyka. Konferencja  nt. Edukacja - Kompetencje - Rynek pracy w Turystyce - Doświadczenia Krajowe i Europejskie - 22.11.2019 r.

Animacja dotycząca rekomendacji rad sektorowych oraz zasad i etapów rekrutacji przedsiębiorców

PROJEKT "PILOTAŻOWE WDROŻENIE SEKTOROWEJ RAMY KWALIFIKACJI W TURYSTYCE"

Otwarte posiedzenie Sektorowej Rady ds. Kompetencji Turystyka w dniu 12.12.2019 r.

ROK 2020

Spotkanie informacyjno - konsultacyjne Sektorowej Rady ds. Kompetencji Turystyka z przedstawicielami branż turystycznych
w dniu 6.02.2020 r.
 

Wytyczne dla funkcjonowania hoteli/obiektów/pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce

Wsparcie działań pakietu antykryzysowego środkami Polityki Spójności

PARP - Wiemy jak ważne są kompetencje

 

 
 

 Raporty

 

ROK 2017

Analiza badań rynku pracy w turystyce i identyfikacja luk badawczych wraz z propozycjami badań uzupełniających

Systemy certyfikacji w turystyce krajowej i międzynarodowej

Prawne ramy nabywania kwalifikacji dla potrzeb branż turystycznych. Ocena isteniejacego stanu i propozycje zmian. Część I - Ramy prawne kwalifikacji na poziomie zawodowym i średnim

ROK 2018

Prawne ramy nabywania kwalifikacji dla potrzeb branż turystycznych. Ocena istniejącego stanu i propozycje zmian. Część II - Ramy prawne kwalifikacji na poziomie wyższym

Bariery współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie zawodowym i średnim dla potrzeb branży gastronomicznej

Bariery współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie zawodowym i średnim dla potrzeb branży hotelarskiej 

Bariery współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie zawodowym i średnim dla potrzeb branży organizacji turystyki

ROK 2019

Analiza czeskiego systemu certyfikacji w zakresie usług turystycznych jako narodowego turystycznego certyfikatu ze szczególnym uwzględnieniem wymagań kompetencyjnych osób zaangażowanych w proces tworzenia i funkcjonowania na rynku turystycznym

Bariery we współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie wyższym dla potrzeb branży hotelarskiej

Bariery we współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie wyższym dla potrzeb branży gastronomicznej

Bariery we współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie wyższym dla potrzeb branży organizacji turystyki

Regulacje prawne UE dotyczące kształcenia kadr na poziomie średnim i wyższym dla potrzeb branż turystycznych i ich wpływ na regulacje dotyczące kształcenia w Polsce

Badanie opinii pracodawców na temat obecnych i przyszłych kompetencji pracowników w sektorze turystyki

 

 Foldery

 

Systemy certyfikacji w turystyce krajowej i międzynarodowej

 Rynek pracy w turystyce w świetle dostępnych badań

 Bariery we współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie zawodowym i średnim dla potrzeb branży hotelarskiej

 Bariery we współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie zawodowym i średnim dla potrzeb branży organizacji turystyki

  Bariery we współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie zawodowym i średnim dla potrzeb branży gastronomicznej

 Bariery we współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie wyższym dla potrzeb branży gastronomicznej

 Bariery we współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie wyższym dla potrzeb branży hotelarskiej

 Regulacje prawne UE dotyczące kształcenia kadr na poziomie średnim i wyższym dla potrzeb branż turystycznych i ich wpływ na regulacje dotyczące kształcenia w Polsce

 Prawne ramy nabywania kwalifikacji dla potrzeb branż turystycznych. Ocena istniejącego stanu i propozycje zmian. Ramy prawne kwalifikacji na poziomie zawodowym i średnim

 Bariery we współpracy przedsiębiorców ze szkołami kształcącymi kadry na poziomie wyższym dla potrzeb branży organizacji turystyki

 

 

 
 

 

 

 ZAPYTANIA O CENĘ

 
​1. Opracowanie raportu na temat: Regulacja zasad współpracy przedsiębiorców ze szkołami branżowymi kształcącymi dla potrzeb branży organizacji turystyki. Rekomendacje dla SRKT
Termin złożenia oferty: 3.04.2020 r. do godz. 22.00 na adres e-mail: elaw@sgh.waw.pl 
 
2. Opracowanie raportu na temat: Regulacja zasad współpracy przedsiębiorców ze szkołami branżowymi kształcącymi dla potrzeb gastronomii. Rekomendacje dla SRKT
Termin złożenia oferty: 3.04.2020 r. do godz. 22.00 na adres e-mail: elaw@sgh.waw.pl
 
3. Opracowanie raportu na temat: Regulacja zasad współpracy przedsiębiorców ze szkołami branżowymi kształcącymi dla potrzeb hotelarstwa. Rekomendacje dla SRKT
Termin złożenia oferty: 3.04.2020 r. do godz. 22.00 na adres e-mail: elaw@sgh.waw.pl
 
 
 

 Skład Rady

 

sektorowa_rada.jpg

  1. Hanna Zawistowska – Szkoła Główna Handlowa Przewodnicząca Rady
  2. Tadeusz Burzyński – Instytut Turystyki w Krakowie V-ce Przew. Rady
  3. Józef Ratajski – Związek Pracodawców Turystyki – Lewiatan V-ce Przewodniczący Rady
  4. Zbigniew Głąbiński – Forum Turystyki Regionów . Zespołu branżowy- Piloci przewodnicy
  5. Andrzej Szymański – Izba Turystyki Rzeczpospolitej Polskiej. Zespół branżowy – Biura Podróży
  6. Iwona Szałkowska – Ministerstwo  Sportu i Turystyki Zespół branżowy – Hotelarstwo
  7. Teresa Buczak – Polska Organizacja Turystyczna Zespół Branżowy – Piloci Przewodnicy
  8. Izabella Stelmańska – Urząd Marszałkowski woj. Mazowieckiego. Zespół branżowy- Biura Podroży
  9. Krzysztof Szadurski – Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego- Zespół branżowy- Hotele    Przewodniczący Zespołu
  10. Zbigniew Kowal – Przedsiębiorca. Global Serwiss Zespół branżowy- Biura Podróży. Przewodniczący Zespołu
  11. Roman Mandyna – Przedsiębiorca. Merigo Sp.Z.o.o Zespół branżowy – Biura Podróży
  12. Małgorzata Czechowska – Przedsiębiorca. Grupa TRIP. Zespół branżowy — Hotele
  13. Andrzej Burkiewicz – Przedsiębiorca. Hotel Warszawa w Augustowie. Zespół branżowy – Hotele
  14. Mariusz Barczak – Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy .Zespół branżowy – Hotele
  15. Jan Golba – Stowarzyszenie Gmin Uzdrowiskowych, Zespół branżowy – Hotele
  16. Zbigniew Stankiewicz – Dyr. ZSGH Kołobrzeg Zespół branżowy – Gastronomia
  17. Marlena Bednarska – Wyższa Szkoła Ekonomiczna Poznań. Zespół branżowy – Biura Podróży 
  18. Zygmunt Kruczek – Stowarzyszenie Ekspertów Turystyki. Zespół branżowy – Piloci Przewodnicy. Przewodniczący Zespołu
  19. Aleksandra Wąsik – Związek Nauczycielstwa Polskiego . Zespół branżowy – Gastronomia
  20. Małgorzata Rafał – Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna. Zespół branzowy - Piloci
  21. Liliana Wojtowcz – Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa. Zespół branżowy – Gastronomia
  22. Wojciech Fronczak – HoReCa Expert Warszawa. Zespół branżowy – Gastronomia. Przewodniczący Zespołu
  23. Agnieszka Sikorska – Śląska Organizacja Turystyczna. Zespół branżowy – Piloci Przewodnicy
  24. Piotr Mielec - Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna - Zespół branżowy - Gastronomia
  25. Piotr Gryszel - Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu - Zespół branzowy - Piloci i Przewodnicy
  26. Adam Chrząstowski - Zespół branżowy - Gastronomia
  27. Bartłomiej Walas - Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologoo w Suchej Beskidzkiej - Zespół branżowy - Hotele
  28. Radosław Fischbach - Hotel Nosalowy Dwór - Zespół branżowy - Gastronomia
  29.  Krzysztof Grządziel - właściciel uzdrowiska Wieniec Zdrój Zespół branzowy - Hotele
  30.  Stanisław Gawroński - Dyrektor hotelu Gromada w Warswzawie Zespółbranzowy- Hotelarstwo
  31. Jerzy Czapla - Stowarzyszenie Barmanów w Legionowie - Zespół branzowy Gastronomia